Ruke[/quote]
En dat is dus niet goed gedacht.....
Je drukt je veer niet verder in, je schroeft je brommer wat verder omhoog, want aan het gewicht van je brommer verander je niets! Alleen verander je de negatieve veerweg wel!! Je rekt je demper namelijk een stukje uit!
ugh.

[/quote]
Als je de veervoorspanning verhoogd, lijkt het of je je demper uitrekt, niets is minder waar, je demper kan niet voorbij z'n maximale uitslag. Als je motor onbelast op de wielen staat, zal echter de demper altijd een stukje ingedrukt zijn. Met het verhogen van de veervoorspanning, verhoog je de kracht van de veer en daarmee de kracht waarmee de motorfiets afgeveert wordt, waardoor de achterhand dus ook iets omhoog komt en het lijkt alsof je je demper uitrekt.
Dit werkt overigens alleen met progesieve vering, met lineare veren gaat dit spelletje niet op. Porgesieve veren hebben de eigenschap om per ingeveerde eenheid, progresief in kracht toe te nemen.
Voorbeeldje, om de 1e cm in te veren, kost dit mischien een kracht van zeg 50 kg, om weer een cm in te veren zou je met lineare veren, weer 50kg extra op de veer moeten zetten, met een progresieve veer wordt dit mischien wel 75 of 100 kg.
Wat voor effect heeft de veervoorspanning dan?
Stel je gaat op je brommertje zitten en de motorfiets zakt 1 cm in, ga er dan eens vanuit dat je de achterveer met 50kg belast hebt. Draai nu de veervoorspanning eens op. In eerste instantie komt de motorfiets aan de achterzijde ietsje hoger te staan en als je de veervoorspanning met 50kg verhoogd zou hebben weet je dat je met progesieve vering, die eerste cm dus al opgeofferd hebt.
Ga je dan dus weer zitten, zal de motorfiets geen cm, maar mischien een halve cm inzakken. De eerste cm met 50kg veerspanning is weg, die heb je met je veervoorspanning weggedraaid, voor de tweede cm moet je dus de achterveer met 75 of 100 kg belasten.
De veerspanning is de kracht die je nodig hebt om de veer een cm in te kunnen drukken, bij progesieve veren wordt dit meestal in een grafiek uitgezet omdat het per cm (of zelfs minder) kan varieren. De vaste veervoorspanning is de kracht waarmee de veer al is ingedrukt als de schokbreker z'n maximale uitslag heeft, helemaal uitgeveerd dus. Alle veren worden altijd al met een vaste veervoorspanning gemonteerd.
Bovendien kan je zelf de veervoorspanning verhogen door de veer via een stelmechanisme iets in te drukken, waardoor er dus een sterkere belasting nodig is om de veer verder in te drukken.
Lijkt ingewikkeld, maar valt reuze mee
